Här träffar du oss som studerar och arbetar inom VVS

Emil Elvefors–Wallin, Refis gymnasium

”Målet är att börja som VVS-montör för att sedan plugga vidare och bli VVS-ingenjör”.

Hockeymålvakten Emil Elvefors-Wallin går på VVS- och fastighetsprogrammet med inriktning VVS på REFIS gymnasium, Rörentreprenörernas Friskola i Stockholm. Han har valt kurser i sin utbildning som ger honom möjlighet att studera vidare efter gymnasiet. På skolan jobbar han gärna i verkstaden och ser fram emot ett problemlösarjobb med många utmaningar, eget ansvar och att få jobba tillsammans med andra.

Malin Ekstrand – IUC-utbildning, Installationsingenjör

På Installatörernas Utbildningscentrum, IUC, är flera av lärarna även aktiva företagare. Det tycker Malin Ekstrand är en stor fördel. Utbildningen är bred och ger bra grund till många olika yrkesroller inom branschen. Just nu är projektledning det som lockar henne mest. Under sin praktik på en VVS-konsultfirma har hon bland annat varit med i planerna kring Nya Karolinska sjukhuset. ”Här får jag vara med och projektera samhället”, säger Malin.

Sara Nilsson – VVS-montör

Som VVS-montör är jobbet omväxlande och det kan bland annat handla om att vara med vid nybyggnation till att montera radiatorer och komplettera installationer i badrum. Ingen dag är den andra lik i Sara Nilssons jobb.”Det är viktigt att jobba med något som ger folk komfort i livet” säger hon och ser stora möjligheter att vidareutveckla sig och göra karriär i branschen. Det viktiga är bara att man är lite envis, ihärdig och tar för sig när möjligheterna kommer.

Andreas Eriksson och Henric Persson – energiingenjör samt verksamhetsutvecklare

”Det gäller att hitta en bra balans mellan privatliv och arbete för att kunna prestera bra på arbetet”. Det säger Henric Persson, verksamhetsutvecklare på Bravida. Privat lagar han gärna mat och spelar gitarr. Musiken är ett intresse som han också delar med kollegan Andreas Eriksson. Båda två har arbetsuppgifter som kräver stort fokus. Deras insatser påverkar såväl företag som samhälle och miljö. Som energiingenjör räknar Andreas Eriksson fram lösningar som minskar både energiförbrukning och kostnader. Henric Persson utvecklar företag och organisationer, helst av allt inom installationsbranschen.

Rebecca Smith och Douglas Andersson – Konstruktörer

På Rörläggaren i Malmö arbetar Rebecca Smith och Douglas Andersson som konstruktörer. Företaget har ett antal stolta projekt bakom sig, bland andra Turning Torso, Malmö Stadion och Swedbankshuset.
”Jag tycker att jag bidrar till att samhället utvecklas”, säger Douglas Andersson som, när han tränar på fritiden, gärna tar vägarna förbi och tittar på husen.
Det finns många olika utbildningar inom VVS och något Rebecca Smith gärna tipsar om är att se till att den utbildning du väljer också erbjuder praktikarbete.

Martina Haraldsson – sprinklerkonstruktör

Brandsäkerhet och brandskydd får allt högre krav och större prioritet, bland annat på daghem, särskilda boenden och i hotell. Martina Haraldsson, som är sprinklerkonstruktör samt certifierad och behörig ingenjör i vattensprinkler, tycker det är bra. Hon är med i tidigt skede på byggen för att ta fram bästa tänkbara placeringar och installationer av sprinklersystem. ”Jag möter många människor och får samtidigt jobba med något som verkligen kräver att jag själv håller mig uppdaterad och utvecklas hela tiden”, säger Martina Haraldsson.