Yrken inom VVS

Framtidsflödet – Utbildning

Yrken inom VVSDet finns många olika yrken i VVS-branschen. Inom varje yrkesgrupp finns dessutom olika roller. Det finns stora möjligheter att specialisera sig, att vidareutveckla sig till projektledare, energikonsult eller att gå ledarutbildningar och bli arbetsledare, entreprenör och kanske företagsledare.

Löneläge

Ingångslönerna för dig som är ung och kommer nyanställd till VVS-branschen skiftar beroende på din utbildning och erfarenhet. Lägstalönen för dig som lärling är cirka 8 400 kronor. När du efter lärlingstiden fått din yrkesexamen som VVS-montör så ligger medellönen för en person i åldern 18 till 24 år på mellan 27 000 och 30 000 kronor. Om du utbildar dig till konstruktör inom VVS-branschen ligger medellönen på mellan 36 000 och 40 000 kronor. Som projektledare kan lönen skifta mycket beroende på bland annat storlek på projekt men medellönen ligger på mellan 36 000 och 40 000 kronor.

Ett urval av roller

Bland alla de roller som finns inom VVS; VVS-montörer, industrirörmontörer, isoleringsmontörer, montörer, konstruktörer, projektörer, arbetsledare, projektledare, tekniska säljare, energikonsulter, energitekniker, kalkyltekniker, driftingenjörer, installationsingenjörer och företagsledare, har vi valt att presentera sex av dem lite extra.